Torsdagsaktionen i SvT Nyhetstecken

I morgon samlas åter ett gäng från Torsdagsaktionen utanför regeringsbyggnaden Rosenbad. Om du har passerat så har du säkert reagerat. Flygbladsutdelning? Så tidigt? Året runt? I ”kyla och hagel”? Det är en viktig manifestation. Därför håller vi ut.

Torsdagsaktionen, som i morgon har väntat 804 dagar på initiativ från regeringen, vill ha in i diskrimineringslagen att brister i tillgänglighet ÄR diskriminering. Så länge samhället inte på allvar gör något åt de stora tillgänglighetsbrister som personer med en funktionsnedsättning upplever dagligen, så länge gör man inte heller det man kan och borde för att förhindra utanförskap, utestängning och ta bort hinder för delaktighet. Därför är lagen så viktig.

Lika Unika-bloggen har tidigare skrivit om aktionen och du kan läsa mer i det här inlägget. Men du kan också få veta mer genom ett par inslag i Sveriges Televisions Nyhetstecken. För dig som behärskar teckenspråket finns ett inslag från så sent som i fredags om aktionen.

Ett äldre men i sak lika aktuellt inslag är från november förra året. (ifogat i det här blogginlägget) Efter en minuts påannonsering med teckenspråk är Nyhetstecken på plats utanför Rosenbad. Här intervjuas HRF:s ordförande tillika vice ordförande i Lika Unika, Jan-Peter Strömgren om funktionshinderrörelsens krav på lagstiftningen. Lyssna och förstå varför Torsdagsaktionen inte ger upp!